Bilgi ve rezervasyon için (0216) 570 00 50

Okul Çağı ve Adölesan Beslenme

Hızlı büyüme ve gelişme süreci (fiziksel-psikolojik-fizyolojik-sosyal)

Enerji ve besin öğesi gereksinimleri artması

Özel durumlarda besin gereksinimlerinin artması (mestrual döngü, yeme bozuklukları, ilaç kullanımı, vb)

Çevre etkileşimi (kimlik arayışı, görünüşe önem verme)

Yaşam şekli ve besin alımında değişim (yanlış alışkanlıklar)

Beslenme alışkanlıkları: Öğün atlama (kahvaltı %35), düzensiz öğünler, zaman ve harçlık kullanımının sınırlı olması, aşırı fast-food tüketimi, televizyon ve bilgisayar kullanımının artmasıyla beraber çocukların beslenme alışkanlıkları da değişim gösteriyor.

Fast-food: Medya ve reklamın etkisi çocuklarda fast-food tüketiminin artmasının en başlıca sebeplerindendir. Aşırı fast-food tüketimi sonucu Fe (demir), Ca (kalsiyum), riboflavin, A vitamini, folik asit, C vitamini ve posanın yetersiz alımıyla beraber aşırı doymuş yağ, kolesterol, tuz ve basit karbonhidrat alımı gerçekleşir.

Televizyon: Özellikle çocuklarda televizyon karşısında cips, çikolata, şeker gibi atıştırmalık gıdaların tüketimi görülür. Yedikleriyle beraber vücutlarına aşırı yağ, şeker ve tuz alımıyla beraber enerji fazlası ve yetersiz posa alımı olmaktadır.

Günlük Alınması Gereken Besin Grupları

Süt grubu: Günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (350-450 gr), beyaz peynir (30 gr)

Et grubu: Günde 2-3 köfte kadar et, balık, tavuk ve haftada 3-4 kez 1 adet haşlanmış yumurta ve 1 porsiyon kurubaklagil yemeği

Sebze ve meyve grubu: Günde en ideal olarak 5 porsiyon en az 3 porsiyon sebze ve meyve

Ekmek ve tahıl grubu: Günde 4-6 orta dilim ekmek (200-300 gr), 1 porsiyon pilav veya makarna (6-8 yemek kaşığı), 1 kase çorba

Örneğin; Kahvaltıda, peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu ve ekmek, öğlen yemeğinde, kıymalı kabak, makarna, yoğurt, akşam yemeğinde, ızgara tavuk, pirinç pilavı, salata ve aralarda da meyve, yoğurt, süt, küçük kek, taze meyve suyu tüketilebilir.

Unutmamalıyız ki bu dönemde kazanılan beslenme alışkanlıkları yetişkinlik dönemindeki kalıcı alışkanlıkların temelini oluşturur. Kronik hastalıkların çoğu çocukluk cağı kökenlidir!!!