Bilgi ve rezervasyon için (0216) 570 00 50

Gebelik Dönemi Beslenme

Protein Gereksinmesi

Enerjinin %12-15’ i proteinlerden gelmelidir. Diyet özellikle kaliteli proteinlerden oluşmalıdır.

Karbonhidrat Gereksinmesi

Enerjinin %55-60’ ı karbonhidratlardan gelmelidir. Diyet kompleks karbonhidratlardan oluşmalıdır. Posa içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Meyve suyu yerine yenilebiliyorsa kabuklu meyveler, kurubaklagiller veya kepekli ekmek gibi gıdalar tercih edilebilir.

Yağ Gereksinmesi

Enerjinin %25-30’ u yağlardan gelmelidir. Diyet doymuş yağlardan sınırlandırılmalıdır.

Sıvı Gereksinmesi

Gebelik döneminde günlük sıvı gereksinimi yaklaşık olarak 2-3 litredir.

Vitamin-Mineral Gereksinmesi

Gebelik döneminde özellikle demir (Fe), B12, B6, Folik asit ve E vitamini gereksinimlerinde artış meydana gelir. Gebenin diyetinde artan Fe gereksinimleri karşılanmazsa anne adayında anemi gözlenir. Anne adayı yeteri kadar Folik asit almazsa bebekte düşük doğum ağırlığı, megaloblastik anemi ve nöral tüp defenkti ve spina bfida (omurga ve omurilik bozukluğu) gibi birçok hastalık ortaya çıkabilir. Ayrıca bu dönemde anne adaylarında diş çürümeleri, diş kaybı gibi kemik dokusu harabiyetleri de gözlenebilir. Bu nedenle gebenin diyeti mutlaka kalsiyum (Ca) ve fosfor (PO2) dan zenginleştirilmelidir.

Öğün Sayısı

Gebelik döneminde beslenme az miktarda sık olacak şekilde 6-8 öğün şeklinde olmalıdır. Böyle düzenli ve programlı beslenen gebede acıkma ve fazla yeme önlenmiş olur. Artan gereksinimlerin gün boyu yeterli tüketimi sağlanmış olur. 


Öneriler

Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmelidir.

Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmelidir.

Kırmızı et tüketimi (yağsız) azaltılmalıdır.

Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında pişirme tercih edilmelidir.

Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalıdır.

Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar iyice yıkanmalıdır.

Kahve-çay tüketimi azaltılmalıdır ve yemeklerden en az yarım saat sonra içilmelidir.

Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.

Alkol-sigara kullanılmamalıdır.

Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.