Emziklilik Dönemi Beslenme
Annenin fizyolojik gereksinimlerini karşılamak
Süt sanılımı ile harcanan enerji (gebeliğe göre daha fazla) ve besin öğeleri yedeğini dengede tutmak
Anne sütü verimliliğini arttırmak
Yeni doğanın ANNE SÜTÜ ile büyüme ve gelişmesini sağlamak
Anne beslenmesi - Anne sütü miktarı
Doğumdan sonra anne sütü miktarı hızla artış gösterir.
Daha sonra günlük ortalama 750 ml’ ye kadar ulaşır (400-1200 ml). Fakat kötü beslenen annelerde bu miktar daha az olabilir.
Enerji veren besin öğeleri (protein, yağ, karbonhidrat) miktarları çok fazla etkilenmiyor.
Yağ asidi oranları etkileniyor, özellikle elzem yağ asit miktarları çok fazla etkileniyor (özellikle DHA).
Annenin diyeti, sütün C, A, B6, B12 vitamini tiamin, riboflavin, miktarlarını etkiliyor.
Folik asit ve D vitaminine çok etkisi yok. Suda eriyen vitaminler annenin günlük diyetinde, yağda eriyen vitaminler ise annenin depolarından etkileniyor.
Annenin diyeti; sütün selenyum, iyot, manganez, florid miktarını etkiliyor. Ca, K, Mg, Na, P, Cl, Fe, Cu, Zn daha az etkileniyor.
Süt Sanılımını Etkileyen Faktörler
Bebeğin doğum ağırlığı ve emme refleksi.
Hemen, sık-sık ve doğru emzirme. Bebek ağladıkça emzirmek gerekir.
Yanlış mandallama ve yanlış emzirme pozisyonu.
Memenin doğru yerleşimi.
Göğüsün tamamen boşalımı (feed-back), ne kadar boşalırsa o kadar iyi süt yapılır.
Temel sorunların varlığı; sorunlu göğüs, sütün yetemediğini düşünmek ve zaman.
Annenin sağlık durumu, bedensel etmenler, eğitim ve çalışma durumu, sosyo-ekonomik ve kültürel faaliyetler, doğum sayısı ve aralığı.
Gebelikte ağırlık kazanımı, hormon düzeyleri
Psikolojik faktörler, ilaç, sigara, alkol bağımlılığı
Çay, kahve, kola, ayran, meyve suyu, süt salınımının az olması, ıhlamur ve bitki çayları pozitif etkiler.
Doğru beslenme ve günlük 3 lt sıvı alımı olmalıdır.